Skip to content

SEO trender som är viktiga 2019

Hur man hänger med i SEO trenderna

Google strävar konstant efter att vara den bästa sökmotorn och är därför ständigt i förändring. SEO försöker anpassa sig till förändringarna och det är på detta sätt som SEO trender föds. För att din hemsida ska prestera så bra som möjligt är det smart att hänga med i trenderna. Ett hett tips för att lyckas är att ta reda på de kommande förändringarna och därefter skapa en handlingsplan för varje år. För att hjälpa dig på traven delar vi därför med oss av tre SEO-trender som kommer göra skillnad 2019.

Mobilanpassad hemsida förbättrar din rankning

Mobilanpasad layout

Mobilanpassa hemsidan för att sökalgoritmen ska ranka din sida högre. Googles satsning på ”mobile first indexär ett tecken på att det är viktigt att SEO optimera mobilversionen av sin hemsida för att ranka högre. Mobile first index innebär att Google kommer att använda mobilversionen för indexering och rankning innan den indexerar din datoranpassade hemsida.  Google straffar med andra ord de sajter som inte har optimerade mobilhemsidor. Så vad ska man optimera på sin mobilanpassade hemsida 2019 för att ranka högre?

  • Anpassa för fingrar. Se till att avståndet till det klickbara elementen i t.ex. meny och navigeringslänkar är tillräckligt stort så att det är lätt att trycka precis där man vill.
  • Se till att all text får plats. Innehållet ska få plats på skärmen så att man inte behöver vrida på telefonen för att kunna läsa all text.
  • Teckenstorlek. Storleken på texten måste vara så pass stor att man kan läsa den utan att behöva zooma in.

2019 - laddningstiden SEO år?

Sidhastighet eller laddningstid är en viktig rankningsfaktor. Google vill att man levererar den bästa användarupplevelsen och snabbt ska det gå. Laddningstiden för datorer har varit en rankningsfaktor ett tag och i juli 2018 fick den en tvilling, laddningstid för mobilen. Google strävar nämligen efter en hastighet på mindre än en halv sekund. En hemsida som laddar snabbt både för mobiler och datorer rankar alltså högre av sökalgoritmerna.

Vill du kolla hur snabbt din hemsida laddar kan du kolla i Googles egna verktyg “PageSpeed Insight”. Uppgifterna för mätvärdena tas från Chrome User Experience-rapporten, den verkliga användarens prestationsdatabas. Den speglar hur din webbplats laddas för varje unik besökare. Detta är positivt med tanke på att du enkelt kan förbättra din laddningstid genom att lösa alla problem som förhindrar din hemsida från att ladda snabbt. Dessa är några saker du kan kolla på för att förbättra laddningstiden.

  • Undvik redirects: Redirects gör din hemsida långsammare och kommer därför göra så att laddningstiden ökar, vilket kommer påverka användarupplevelsen.
  • Utnyttja webbläsarens cache: När en besökare är inne på din hemsida kan du lagra informationen och på detta sätt kommer hemsidan bli snabbare nästa gång besökaren kommer in.
  • Ta bort all onödig kod: All kod som som inte påverkar funktionaliteten borde du städa bort då den påverkar laddningstiden negativt.
  • Minska bilderna: När det finns möjlighet, minska och optimera bilderna på din hemsida genom att följa Googles bildrekommendationer.

EN BRA OPTIMERAD VIDEO STÄRKER ERA PLACERINGAR PÅ SÖKMOTORERNA

En annan viktig trend är video, det blir allt mer populärt att skapa videoinnehåll för att dela vidare på nätet. Med internet som blir snabbare och mobiler som främsta plattform har tillgängligheten för videor ökat över hela världen.

Vill du lära dig hur du sökmotoropterimerar med hjälp av filmer? Läs då vårat inlägg om hur video kan förbättra din SEO.